poniedziałek, 9 lutego 2015

Walentynki na talerzu

źródło: pinterest.com, healthykids.com, alaantkoweblw.blogspot.com

Walentynki to święto pozytywnych uczuć - miłości, przyjaźni. Niezależnie od tego czy się je obchodzi czy nie, dodanie małych walentynkowych akcentów stworzy z pewnością miłą atmosferę.


Prostym sposobem na nadanie potrawie walentynkowego charakteru jest dodanie składnika, który zabarwi danie na różowo lub czerwono (można rzecz jasna użyć barwnika spożywczego, ale po co skoro można zdrowo i smacznie). Najbardziej oczywiste jest użycie buraka lub malin. Poniżej zamieszczam linki do kilku wybranych przeze mnie zdrowych propozycji.

NA SŁODKO/OWOCOWO:
- omlet buraczano-gruszkowy

źródło:alaantkoweblw.blogspot.com
Buraczane naleśniki.


NA SŁONO:
- wegetariańskie buraczane burgery

- pesto buraczane
- kalafior w różowym sosie

źródło: alaantkoweblw.blogspot.com i superhealthykids.com
Buraczane pesto, warzywny bukiet, calzone i kalafior w różowym sosie.

Innym pomysłem na nadanie daniom walentynkowego charakteru jest wycięcie ich w kształt serca. Warzywa, czy placki, prawie każdy produkt można wyciąć foremką do ciasteczek. Najprostsze wydaje się wycięcie z kanapki serca, lub wycięcie w chlebku "serduszkowego okienka".

źródło:pinterest.com
Podsmaż chlebek z wyciętym sercem na patelni i wbij w środek jajeczko.

źródło:superhealthykids.com
Kanapeczki, marchewka i papryka wycięte w kształt serca i rzodkiewkowe różyczki.

- szpinakowe calzone w kształcie serca (nadzienie dowolne, w końcu to o kształt chodzi)
- mini pizzowe serduszka

- walentynkowy bukiet warzywny

Jeśli masz gofrownicę to kwestia dania z sercem wydaje się oczywista(^_^)

źródło:pinterest.com

Danie można też ozdobić serduszkami z pomidorków koktajlowych:

źródło:lifehacklist.com i eyecandy.nanakaze.net




Smacznych Walentynek!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz