czwartek, 16 października 2014

Halloween w sosie sojowym



Halloween zbliża się wielkimi krokami. Na facebook'u już jakiś czas temu zamieściłam linki do zdrowszej alternatywy halloween'owych przekąsek. A może macie ochotę na coś japońskiego? 
W sieci znalazłam instrukcję wykonania specjalnie dekorowanych onigiri. Onigiri to garść ryżu uformowana w trójkąt lub rzadziej w koło, czy walec. Onigiri to taka japońska kanapka dlatego najczęściej jest nadziana jakimś farszem w rodzaju umeboshi (marynowana słodko-kwaśna japońska śliwka), tuńczyka z majonezem, czy nawet kurczaka. W tym jednak przypadku ze względu na dekoracyjny charakter zrezygnowano z nadzienia.

  1. Ryż do sushi należy ugotować zgodnie z instrukcją. Wbrew temu co możecie znaleźć na niektórych polskich stronach z przepisami ryżu do onigiri nie doprawia się octem ryżowym, cukrem itp. dodatkami dodawanymi do ryżu na sushi. Japończycy ryż na onigiri doprawiają jedynie specjalnymi posypkami (furikake), sezamem, czy delikatnie solą. Oczywiście Wy możecie zrobić tak jak Wam smakuje(^_^)

    W tym przypadku do ryżu dodano decofuri, czyli specjalne barwniki do ryżu. Myślę jednak, że każdy barwnik spożywczy się nada. Dla zainteresowanych decofuri można kupić na e-bay'u, czy amazonie (ok 8$).
    decofuri
    w przypadku Halloween najważniejsze kolory to pomarańczowy i zielony

  2. Przygotuj wodorosty nori, plasterek sera żółtego, nożyczki, nożyk i słomkę.
    Aby przygotować onigiri ze zdjęcia uformuj pomarańczowy owal, trójkąt (kolor dowolny), zielony prostokąt (Frankenstein), koło (kolor dowolny), prostokąt (dół zielony, góra różowa lub pomarańczowa). Uformowane kształty otocz paskami nori.


  3. Do przygotowania onigiri w kształcie dyni, wytnij 4 cienkie paseczki w kształcie łuku, szczerbaty uśmiech, oczy trójkąciki, czy też inny wymyślony przez siebie wzór, i umieść na pomarańczowym owalu tak jak widać na zdjęciu.

  4. Wzór pajęczyny jest bardzo prosty. Wystarczy odpowiednio ułożyć cieniutkie paseczki nori. Do tego dodaj pajączka i muszkę również z nori.

  5. Głowa Frankensteina też nie należy do skomplikowanych wzorów. Oczy zrobione są z sera, szwy i źrenice z nori. Na poniższym zdjęciu wycięto półkola z sera, ale łatwiejszym rozwiązaniem może być wycięcie słomką koła i przecięcie go na pół.

  6. Upiorny widok możecie stworzyć jak chcecie. Mogą być gwiazdy i księżyc z sera, nietoperze i budynki z nori, lub cokolwiek wymyślicie

  7. Do zrobienia motywu czaszki wytnij piszczele i czaszkę z nori, a oczy z sera (użyj do tego ściśniętej słomki).

    Na koniec dorzucam jeszcze pomysł na czaszkę wyciętą z ugotowanego na twardo jajka.

    Jak już obierzesz jajko obetnij jego węższy koniec zostawiając z jednej strony "zęby". Słomką wytnij oczy i nos. I gotowe!

    Źródło: http://www.hagoromofoods.co.jp/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz