poniedziałek, 8 grudnia 2014

Fabryka Świętego Mikołaja (vol.3) - Dział Aprowizacji - Smacznych, zdrowych Świąt, czyli alternatywa dla przekąsek świątecznych


Ho! Ho! Ho! W internecie na dobre rozpoczął się świąteczny szał, który obfituje w instrukcje wykonania uroczych bałwanków, czerwono-nosych reniferów i brodatych Mikołajów. Jak bałwanek to rzecz jasna z pianek, jak renifer to z czekolady, a jak Mikołaj, to z kolorowych lukrów. Postanowiłam udowodnić i sobie i Wam, że da się przygotować świątecznie wyglądające lecz zdrowsze przekąski, a oto co znalazłam.

Zacznę od najprostszej przekąski. A będzie nią:

  1. POPCORN'OWY BAŁWANEK

    Składniki:
    - popcorn

    - duże plastikowe przezroczyste kubki
    - wodoodporne mazaki (pomarańczowy, czarny)
    - wstążka

    W zasadzie w tej przekąsce całość tworzy dekoracja(^_^). Co do gotowania wystarczy, że przyrządzisz popcorn. Oczywiście im mniej tłuszczu i soli użyjesz tym przekąska będzie zdrowsza, no i biały bałwanek będzie się prezentował lepiej niż żółty (^_-). O zdrowym przygotowywaniu popcornu znajdziesz informacje TUTAJ.
    Kiedy popcorn jest już gotowy, wystarczy przesypać go do ozdobionych kubków (oczy, usta i guziczki narysuj czarnym mazakiem, nos - pomarańczowym, ze wstążki zrób szalik przewiązując nią kubek).

    źródło: creativekidsnacks.com

  2. CHOINKA ZE ŚWIEŻYCH WARZYW

    Składniki:
    - ogórek zielony
    - marchew
    - pomidorki cherry

    - ulubione sosy do maczania (ja lubię warzywa z hummusem, ale może być każdy sos na bazie jogurtu)

    W tej przekąsce również całość tworzy dekoracja, a dokładnie dekoracyjne ułożenie warzyw. Można też choinkę ułożyć z selera naciowego.
    Można też zrobić owocową choinkę z zielonego jabłka.

    źródło: cleanandscentsible.com

    źródło: 360familynutrition.org
    Choinka z jabłka, gwiazda z sera żółtego i rodzynkowe bombki

  3. KRAKERSOWE MIKOŁAJKI

    Składniki:
    - okrągłe krakersy
    - pepperoni
    - serek kremowy, albo ricotta
    - czarne oliwki lub nori
    - seler naciowy (opcjonalnie)

    Wytnij nożyczkami czapeczki z pepperoni i przyczep je do krakersów serkiem. Zrób z serka mikołajową brodę. Z oliwek lub nori zrób oczy. Możesz dodać wąsy z plasterków selera naciowego.

    źródło: marthastewart.com

  4. ŚWIĄTECZNE KANAPKI

    TUTAJ znajdziecie mnóstwo inspiracji. Takie kanapeczki idealnie nadają się do bento.

    źródło: littlenummies.net

  5. SEROWE MIKOŁAJKI

    Składniki:
    - serki babybel
    - serek kremowy
    - wodorost nori

    Serki Babybel są bardzo wdzięczne do dekorowania. Tak, wiem to 45% tłuszczu, no i ta sól, ale widziałam sery ze znacznie gorszym składem.
    Serek obierz z połowy woskowego opakowania - druga połowa będzie mikołajową czapeczką. Ze zdjętego wosku wykrój nosek i przyklej do obranego serka. Z kremowego serka zrób brodę. Oczy i usta wytnij z nori.

    źródło: cutefoodforkids.com

  6. JOGURTOWE CHOINKI (FROZEN YOGURT)

    Składniki:
    - olej (do natłuszczenia formy)
    - 1 3/4 kubka jogurtu naturalnego
    - ok. 28 gram żelatyny (w przypadku mniej zdrowej wersji użyj galaretki agrestowej)
    - suszone owoce (lub kolorowe posypki)
    - opcjonalnie wanilia

    Do tego przepisu niezbędna będzie silikonowa foremka z choinkami (na stronie ilookandcook.pl jest za 24,90pln).
    Do delikatnie natłuszczonej formy wsyp drobno pokrojone orzechy, lub suszone owoce (jeśli nie musi być super zdrowo użyj kolorowych posypek). Wymieszaj jogurt z wanilią i żelatyną (lub galaretką). Przelej miksturę do formy, pamiętając, żeby nie wypełniać formy po brzegi (po wstawieniu do zamrażalnika płyn zwiększy objętość). Wstaw do zamrażalnika na kilka godzin. Przed podaniem wyjmij i wyciśnij choinki z formy.
    Choinki na żelatynie wyjdą białe i delikatnie waniliowe, te na agrestowej galaretce będą zielone no i oczywiście słodkie.

    źródło:kidsactivitiesblog.com
    Choinki w wersji na bogato, czyli z posypką i galaretką smakową.

  7. Mam też kilka propozycji wykorzystujących mniej sezonowe owoce jak np. truskawki. Są one trudniej dostępne zimą, ale nie nieosiągalne, dlatego i tak umieszczam te przekąski.

    ARBUZOWE CHOINKI

    Składniki:
    - arbuz

    Pokrój arbuza w trójkąty, a następnie wykrój ze skóry pień.

    źródło: eatingvibrantly.com

  8. OWOCOWY GRINCH

    Składniki:
    - truskawki
    - banany
    - winogrona zielone

    Na wykałaczkę nadziej truskawkę, plasterek banana i winogrono.

    źródło: cleanandscentsible.com

  9. TRUSKAWKOWE MIKOŁAJKI

    Składniki:
    - truskawki
    - puszka mleka kokosowego

    Weź umytą truskawkę i odetnij szypułkę, tak aby móc prosto postawić truskawkę do góry nogami. Następnie odetnij sam czubek truskawki. W ten sposób powstanie kubraczek (szeroka część) i czapeczka (czubek). Następnie wyciśnij na truskawkę ubite mleko kokosowe (ubijaj tylko gęstą część). Przykryj czapeczką. Dorób małe guziczki i pomponik. Tak przygotowane truskawki wstaw do lodówki.
    Śmietanę kokosową można zastąpić kremem z orzechów (przepisy na blogach wegańskich) lub z serka mascarpone.

    źródło:kidsactivitiesblog.com


    ZAMIENNIKI
    Jeśli na Święta chcesz upiec ciasta lub ciasteczka i chcesz zrobić to nieco zdrowiej to zastosuj zamienniki.

    1. Masło można zastąpić owocowym puree (np. rozgniecionymi bananami), ale sprawdzi się to tylko w przepisach na ciasta, a nie na ciasteczka. Zarówno w ciastach jak i ciasteczkach masło zastąpić można greckim jogurtem (250ml jogurtu zastępuje 118ml masła.

    2. Olej. Nie sugeruję zastąpienia oleju innym składnikiem lecz wybranie takiego oleju, który jest najzdrowszy. Ostatnio wychwalany jest olej kokosowy.

    3. Białą mąkę zastąp pełnoziarnistą. Pamiętaj jednak, że ma ona kwaśno-gorzkawy smak dlatego nie do każdego dania pasuje.

    4. Cukier można zastąpić szeregiem produktów: daktylami (syropem z daktyli), melasą z chleba świętojańskiego, itp.

    SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz